nvias.org

[:cs]Představení littleBits Rule Your Room Kit – Makey Makey[:en]Introduction of littleBits Rule Your Room Kit – MAKEY MAKEY[:]

[:cs]

Nejdůležitější řídící součástka v elektronické stavebnici littleBits Rule Your Room Kit je úžasná vychytávka, která dokáže propojit tvoji stavebnici se vším vodivým, co kolem sebe najdeš.

w14 MAKEY MAKEY BIT

Informace
Makey Makey Bit promění každodenní vodivé předměty (jako například banány) do spínačů, které ovládají elektrický obvod a dokonce i váš počítač. Vy můžete připojit Makey Makey Bit na tyto předměty pomocí kablíků se svorkami (jeden kablík bude připojen na UZEMNĚNÍ  a druhý na požadovaný konektor – šipka nebo mezerník). Na výstup použijte elektronické součástky jako je bit s led diodami, servo, bzučák, … Při každém dotyku neboli propojení obou vodivých předmětů dojde ke spuštění obvodu.

Složení Bitu

Makey Makey Bit vysílá signál ON na Bity, které následují, když se konektoryKEYPADS“ (ŠIPKA VLEVO, MEZERA / KLIK, nebo ŠIPKA VPRAVO ) spojí s konektorem UZEMNĚNÍ přes vodivý materiál.

TEST pro Tebe

Připoj na výstup elektronickou součástku, tzn. bit – Bzučák a najdi všechny vodivé materiály!
Můžeš vymyslet past s Makey Makey Bitem? Jaké vodivé materiály mohou past spustit? Uvidíš, že vytvoříš zábavu pro celou rodinu 🙂

Připoj littleBits Makey Makey bit k počítači a začni ovládat počítač pomocí ovoce – zahraj si například na piano:
https://makeymakey.com/piano

Analogie ve skutečném světě


počítačová klávesnice            hra – operace

V elektronické stavebnici littleBits Rule Your Room, která spojuje všechny součástky jednoduše pomocí magnetů, najdete spoustu inspirativních návodů jak sestavit důmyslné pasti. Kluci i holky tím dokáží ochránit své bohatství a vystrašit nežádoucího vetřelce, například spuštěním alarmu.

Zde je několik inspirací:

Tak makej makej nakupovat na shop.nvias.org  a začni experimentovat :-).

[:en]

The most important part in the Rule Your Room Kit is a bit which connects all conductive staff you have around you with your littleBits kits.

w14 MAKEY MAKEY BIT

MEET THE BIT
The Makey Makey Bit turns everyday conductive objects (like bananas) into triggers that control your circuit and even your computer. You can connect the Makey Makey Bit to these objects using alligator clips.

BIT BREAKDOWN

HOW IT WORKS
The Makey Makey Bit sends an ON signal to the Bits that follow it when a keypad (LEFT ARROW, SPACE/CLICK, or RIGHT ARROW) is connected to either of the EARTH pads through a conductive material. When you touch both alligator clips at the same time, electricity flows from the LEFT ARROW keypad to the EARTH pad, triggering an ON signal to the buzzer.
This works because humans are conductive. Yes, even you!

MINI-CHALLENGE

Can you invent a prank with the Makey Makey Bit?
What conductive materials can you use to trigger
the prank? Find them all!

Connect Makey Makey bit to your computer and play the piano:
https://makeymakey.com/piano

REAL WORLD ANALOGIES


COMPUTER KEYBOARD        GAME – operation

Go to the shop and buy one kit for your experiments shop.nvias.org :-).

[:]