nvias.org

IoT Craft uchvátil skupinu KidsXO z Deloitte

  • představení našeho novéh IoT Craftu
  • workshop pro KidsXo v prostorách Deloitte v Praze na Žižkově
  • IoT v minecraftu – propojení IoT Craftu s Minecraftovým světem
 

IoT Craft

 Jedná se o platformu, která s využitím internetu věcí umožňuje propojení hardwarových komponentů  s virtuálním světem Minecraftu. V rámci platformy dochází k přenosu informací z Minecraftu k hardwarovým zařízením a naopak. K IoT Craftu se dají připojit různá zařízení, která se vytisknou na 3D tiskárně a následně se sestaví.  V tomto případě jsme k Minecraftovému serveru připojili světelné destičky ve tvaru hlavy Creepera (monstrum z Minecraftu) a děti tak byly schopny pomocí příkazů v Minecraftu měnit barvu destiček. Do budoucna plánujeme postavit například lampičku nebo automatickou farmu.
 
 

KidsXO Deloitte – Poslání

 
Chceme dětem pomoci objevit a rozvíjet jejich unikátní talenty, inspirovat je, rozšířit jim obzory a připravit je na technologickou budoucnost. A tak jsme založili klub – KidsXO. Jeho prostřednictvím propojujeme světové řečníky, vědce, průkopníky ve svém oboru a trendsettery s nejmladší generací. Objevujeme společně hranice lidského vědění, sníme o budoucnosti a nezapomínáme přitom na technologie, které ji klíčovým způsobem ovlivní. To vše na pravidelných interaktivní setkáních, pokaždé na jiné téma, které uchopujeme rukama (budoucích) badatelů, kosmonautek, biologů, umělců, inovátorek i matematiků.
 
 

Workshop

Ve spolupráci s Deloitte KidsXO iniciativou jsme zorganizovali workshop zaměřený na virtuální modelování v minecraftu a propojení světa Minecraftu s fyzickým hardwarem – naším novým IoT Craftem. Na úvod se dětem představil Miroslav Svoboda (country leader pro Deloitte Česká republika), děti přivítal a  poskytl jim inspiraci. Poté workshop probíhal v režii Nvias.
 
Dětem, které Minecraft ještě neznali, jsme hru přiblížili a pomohli jsme jim ovládnout základy. Poté přišel čas na skutečné tvoření. Mladým účastníkům jsme ukázali jak v Minecraftu pracovat s redstonovými obvody, a jak s jejich pomocí vytvořit různé mechanismy jako například automatické dveře. Následně se pracovalo s command bloky a příkazy. Děti si tak zábavnou formou osvojili nejzákladnější aspekty programování. Další na řadu přišlo propojení hardwaru a softwaru. Dětem jsme ukázali, jak v Minecraftu nastavit a naprogramovat propojení s IoT Craftem. 
 
Úkolem mladých vynálezců bylo vytvořit vlastní projekt s použitím všeho, co se od nás naučili. Děti se svého zhostili s nadšením a za pomoci našich mentorů zanedlouho v Minecraftu vznikly chytré domácnosti, o kterých se by se nám ani nesnilo. Byly jsme také svědky otevření první plně automatické pekárny a revoluční výrobní linky. Třešničkou na dortu bylo “přesvědčit” IoT Craft, aby měnil barvy podle příkazů z Minecraftu. I to se dětem nakonec podařilo a IoT Crafty zářily všemi barvami a poslouchali všechny příkazy, které jim mladí programátoři a programátorky zadali. Posledním úkolem bylo svůj projekt představit a odprezentovat. Navzdory svému útlému věku se děti dokázali hrdě postavit před publikum a charismaticky a s humorem své dílo představit. Součástí každého díla, které děti v Minecraftu vytvořili, “musel” dle jejich názoru být  demoliční systém v podobě stovek TNT bloků. Děti na konci akce s radostí vyhodili všechno do povětří a to znamenalo konec i pro náš minecraft server, který nápor explozí neustál.
 
Tří a půlhodinový workshop proložený pauzami s občerstvením se nám opravdu povedl. Podařilo se nám po celou dobu udržet zájem a pozornost dětí a byli jsme nadšení, když s využitím všeho, co se od nás naučili, vytvořili své originální a kreativní projetky.
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

LASAR – Studentské projekty Space4Talents Přinášíme informace o prvním studentském projektu, který byl vyvíjen a prezentován v rámci Space4Talents. V rámci Space4Talents …

AI konference na GASOŠ Rokycany

AI konference na GASOŠ Rokycany AI KONFERENCE – “ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ KAMENY PRO UMĚLÉ INTELIGENCE PRO KOMPEXNÍ VZDĚLÁNÍ” NA GASOŠ ROKYCANY Využití AI …

Zakončení Space4Talents – Projekty talentů za rok 2023 Space4Talents Show – přehlídka nejlepších studenstkých projektů v oblasti udržitelného rozvoje a inovací. Prezentace …

Future Workforce Show Future Workforce Show úspěšně zakončila projekt Udržitelné technologie a projekty, na kterém jsme od září pracovali společně s naším …