nvias.org

Zakončení Space4Talents - Projekty talentů za rok 2023

Space4Talents Show – přehlídka nejlepších studenstkých projektů v oblasti udržitelného rozvoje a inovací. Prezentace projetků, přednášky externistů, zpětná vazba a mnoho dalšího!

Průběh akce

Space4Talens Show byla závěrečnou přehlídkou studentských projektů, vytvořených v rámci dlouhodobé iniciativy nvias vyhledávat nadané a motivované studenty a pomoci jim realizovat jejich inovativní nápady. Akce proběhla v krásných, moderních prostorech multimediální místnosti CIIRC ČVUT. Měli jsme možnost si poslechnout přednášku Tomáše Rouska – pozemního a vesmírného architekta, zakladatele společnosti Xtend Design, který se podílel na mnoha světových projektech jako jsou například mise na Mars, modul pro lunární stanici, architektura pro olympijské hry v Riu de Janeiru a mistrovství FIFA v Kataru a nespočet dalších.  Po přednášce pana Rouska přišly na řadu studentské projekty a pohybovali jsme se nejen ve vesmírném prostředí, ale dočkali jsme se také zdravotnické aplikace nebo přenosné tiskárny.

Na studenty jsme moc hrdí. Už na střední škole dokázali vytvořit takto pokročilé projekty a nebáli se postavit se před publikum a hrdě a charismaticky své projekty představit. Studenti po prezentacích dostali feedback od poroty složené z odborníků z praxe (Ing. Tomáš Rousek, MSc., Ing. Pavel König, Ing. Aleš Smetana, Mgr. Ivana Pechová), kteří studentům poskytly zpětnou vazbu, aby své projekty mohli přivést k dokonalosti. Projekty byly také hodnoceny celkem ve 3 kategoriích:

  • Přínos pro udržitelný rozvoj
  • Inovativnost – z hlediska využitých technologií
  • Proveditelnost – byznys plán
Našim partnerům, školám, externistům a hlavně studentům moc děkujeme za spolupráci. Jsme moc rádi, že nám pomáháte rozvíjet talenty pro lepší budoucnost.
 

Studentské týmy

Mikulášské gymnázium, Plzeň (a školy dalších členů týmu: Gymnázium Brno Bystrc, Gymnázium Ústí nad Orlicí, Gymnázium Blansko):

  • LASAR – Laser Satellite Recovery
  • VIVEDU

INFIS, Plzeň 

  • MediHub

VOŠ a SPŠE, Plzeň

  • Pocket 3D printer
  • Plasmatic Skauts
  • VIVEDU

Gymnázium Arabská, Praha:

  • Virtuální galerie: “Samota”
  • “Jiřina Adamcová a její vývoj”
  •  “BOLEST”
  •  “Praha, Město v obrazech”

Studentské projekty

Studenti se rozhodně nedrželi při zemi. A to doslova. Hned dva projekty cílily na objekty ve vesmíru. Systém LASAR, který slouží k restartování nefunkčních satelitů na naší orbitě vytvořila spojená skupinka studentů z gymnázií: Plzeň (Mikulášské náměstí), Brno-Bystr, Blansko a Ústí nad Orlicí.

Dalším vesmírným projektem byl  NOUStea, vesmírná stanice, která ulehčí transport materiálu ve vesmíru v rámci  budoucích kolonií na dalších planetách. Studenti z INFIS vypracovali návrh  zdravotnické aplikace, která bude sledovat veškeré zprávy, recepty a schůzky s doktory. Vše bude přehledně dostupné v jedné aplikaci – potřebná digitalizace zdravotnictví je tu!

Studenti z VOŠ a SPŠE představili mnoho užitečných a inovativních projektů. Dočkali jsme se přenosné 3D tiskárny, osvěty o jaderné fúzi a aplikace, která formou hry přiblíží mladým dětem kalorické tabulky a zdravou výživu.

Druhou částí prezentací byli projekty Virtuálních galerií studentů z Gymnázium Arabská v Praze. Studenti představili ukázky těchto galerií a témata, která zvolili. Od více abstraktních  témat jako ,,Bolest” či ,,Samota”, jsme mohli vidět i užasnou práci, již dnes bohužel skonalé, grafičky a malířky Jiřiny Adamcové a poslední studentský tým nám představili Prahu jako “Město v obrazech”.

Partneři


MSMT logo bez textu, MŠMT ČR
   SIT Port - Smart City PlzeňSmart City PlzeňAimtec - Vyrian - Your Primary Source of Semiconductors, Connectors and LEDs

 

Technologičtí partneři

Nejnovější články

LASAR – Studentské projekty Space4Talents Přinášíme informace o prvním studentském projektu, který byl vyvíjen a prezentován v rámci Space4Talents. V rámci Space4Talents …

AI konference na GASOŠ Rokycany

AI konference na GASOŠ Rokycany AI KONFERENCE – “ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ KAMENY PRO UMĚLÉ INTELIGENCE PRO KOMPEXNÍ VZDĚLÁNÍ” NA GASOŠ ROKYCANY Využití AI …

Zakončení Space4Talents – Projekty talentů za rok 2023 Space4Talents Show – přehlídka nejlepších studenstkých projektů v oblasti udržitelného rozvoje a inovací. Prezentace …

Future Workforce Show Future Workforce Show úspěšně zakončila projekt Udržitelné technologie a projekty, na kterém jsme od září pracovali společně s naším …