nvias.org

Slavnostní zakončení programu AI Discovery

Program AI Discovery byl oficiálně zakončen v pondělí 12.12. Akce plná nápadů a inspirace proběhla v prostorách našeho partnera SIT Port. Na programu byly inovativní projekty našich účastníků, praktický pohled do technologií a businessu od našich partnerů a také motivační přednáška od našeho hosta Ondřeje Rudolfa na téma budování vlastního brandu.

Program AI Discovery

Program AI Discovery je určen pro středoškoláky, kteří v týmech řeší zadané nebo vlastní výzvy s využitím moderních technologií (umělá inteligence, internet věcí). Svůj nápad postupně rozpracovávají s využitím metodiky Design thinking a přeměňují myšlenku v produkt. Klademe důraz na praktičnost a využitelnost. Organizujeme celkem 6 workshopů (všechny jsou zdarma), na kterých mladí vynálezci získají znalosti v oblasti technologií a businessu a rozvinou důležité kompetence jako je týmová spolupráce a komunikace. Na workshopy spolupracujeme s odborníky z partnerských společností a odbornou elitu z FAV ZČU. Účastnící si na své cestě naučí, jak pracovat s nejmodernějšími technologiemi, jak přeměnit inovace v ekonomicky cenný produkt a jak si efektivně rozdělit role v týmu a spolupracovat. Nedílnou součástí každého projektu byl i byznys plán s využitím Lean Business canvas. Naše ambice zde nekončí! Nejpovedenější projekty se budeme snažit přeměnit v to, co naše společnost opravdu potřebuje – start-upy řízené mladými talenty s vizí změnit svět.

  • Umělá inteligence
  • Internet věcí
  • Startup
  • Týmová spolupráce

Slavnostní zakončení

Slavnostní AI Discovery Show proběhla v prostorech SIT Portu a zúčastnilo se jí  téměř 50 lidí. Celou událost otevřel Ondřej Rudolf, guru v oblasti marketingové strategie a budování brandu, který nám osvětlil pojem Brand ať už osobního tak firemního pohledu. Partneři programu představili fungování technologií v reálném světě a také o tom, jak se s technologiemi prosadit a co je nutné udělat pro to, aby byl náš technický start-up úspěšný. Prostor pro představení inovativního využití IoT a AI technologií dostal i náš Hydra tým, který se zabývá konstruováním a následně řízením autíček s vodíkovým pohonem. Tým vyvinul vlastní telemetrickou a řídící jednotku, která se stará o efektivní využití energií z vodíkového palivového článku a baterií. 

 

Projekty účastníků

Finální prezentace svých startupů připravily 4 týmy a my jsme měli tu příležitost, vidět jejich projekty i praktické ukázky. Projekty ve stručnosti představíme – můžete si přečíst, co dokáže tým středoškoláků vytvořit za necelé 3 měsíce. Týmy své projekty prezentovaly před všemi přítomnými a naši partneři jim položili doplňující otázky ohledně byznys modelu, nebo využitých technologií. Účastníci získali cenné zkušenosti, které zhodnotí až budou svůj startup představovat investorům. 

Systém pro plzeňský IZS

První tým řešil výzvu SIT Portu – ambiciózní projekt plánuje vyvinout umělou inteligenci, která bude mít za úkol, řešit jeden z klíčových problémů složek záchranného systému a sice problém s průjezdností ulic kvůli špatně zaparkovaným automobilům. Týmu se podařilo vyvinout  prototyp AI, která dokáže určit vzdálenost mezi vozidly a následně poté průjezdnost vozidel záchranných složek. Tým má v plánu se vývoji věnovat i  nadále a snad se brzy dočkáme technologie, která pomůže zachránit více životů. 

 

Vzdělávací platforma pro žáky středních škol

Dvoučlenný tým si pro nás připravil komplexní a propracovaný business plán. Jejich produktem má být aplikace, která by umožnila středoškolákům jistou formu přesně zacíleného online doučování. Aplikace umožní studentům vzájemně si pomáhat hlavně v matematice a fyzice. Hlavním přínosem je pomoc studentovi v bodě, kde se zasekne. Kolikrát stačí jen jednoduchá rada na místo trávení celé hodiny na klasickém doučování. Umělá inteligence by z počátku zajistila odpovědi na běžné otázky a postupně by se zdokonalovala. Byznys model je postavený na formě kreditů s vyhodnocováním, kolik pomoci student využívá a kolikrát pomohl ostatním. 

Netoxická sociální síť

Další tým přišel s návrhem netoxické sociální sítě, která má uživatele chránit před toxickým prostředím na jiných sociálních sítích a zároveň jim pomáhat řešit problémy s prokrastinací. Díky plánování úkolů a zveřejňování svých plánů a výsledků má uživatele motivovat a zvyšovat jim sebedůvěru. Umělá inteligence by pak mohla pomoci s plánováním úkolů i tvořením vlastních příspěvků.

Náramek, který vás odnaučí mluvit sprostě

Tým z Rokycan se zaměřil na vyvinutí technologie, která má pomoci spolužákovi trpící koprolálií (člověk velmi často mluví sprostě, aniž by si to sám uvědomoval). Chytrý náramek by uměl rozpoznat hlas mluvčího a vizuálně i zvukově jej upozornit na každý vulgární výraz, který řekne. Pro prototyp řešení tým využil hlasové technologie Google Speech-to-text zprovozněný na platformě Raspberry Pi.

Děkujeme účastníkům soutěže za veškerou snahu, kterou v průběhu tří měsíců vyvíjeli a jsme hrdí na to, co jste dokázali vytvořit a jak daleko jste se v tak krátké době posunuli.

 

Partneři AI Discovery

Obrovské poděkování patří partnerům, kteří poskytli odbornou záštitu a vlastní experty na téma internet věcí, umělé inteligence a byznysu. Věříme, že zapojení do programu byl i pro ně přínos v podobě inspirace a zajímavých nápadů od mladých nadšenců.
 


SIT Port – přístav pro středoškolské technické nadšence a start-upisty. SIT Port organizuje řadu workshopů a eventů.

Aimtec – plzeňská firma, která přináší digitalizaci a automatizaci pro logistiku, výrobu, pokročilé plánování výroby a B2B integrace.

Digitální architekti | Smysluplná analytika - srovnáme data do latě

Digitální architekti – společnost působící v oblasti datové analýzy, vizualizace dat a mobilní a webovou analytikou.

Speech tech – inovátorská firma zabývající se zpracováním, analýzou a generováním řeči  a hlasovou biometrií.

     
FAV ZČU – Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity,  její součástí je také výzkumné centrum NTIS – Nové technologie pro informační společnost, přinášející inovace v oblasti umělé inteligence.

 OMEXOM GA Energo s.r.o. | Elmoz Czech, s.r.o.

Společnost OMEXOM GA Energo s.r.o. je lídrem v oblasti elektromontáží pro výrobce a distributory elektrické energie. Provozuje Smart City Polygon pro ukázku možností IoT technologií.

Zapojené školy

  1. Integrovaná střední škola živnostenská, Plzeň
  2. Církevní gymnázium Plzeň
  3. Gymnázium a střední odborná škola Rokycany – kreativní kroužek
  4. SPŠE – Střední průmyslová škola elektrotechnická, Plzeň
  5. Masarykovo gymnázium, Plzeň
  6. Střední průmyslová škola strojnická, Plzeň
  7. Gymnázium Blovice

Díky všem zapojeným školám, které nás spojily s nadšenými žáky a umožnily jejich další rozvoj.

 

Nejnovější články

LASAR – Studentské projekty Space4Talents Přinášíme informace o prvním studentském projektu, který byl vyvíjen a prezentován v rámci Space4Talents. V rámci Space4Talents …

Rok nvias s řízením projektů ve Freelo O nvias nvias z. s. je nezisková organizace zaměřující se na inovaci ve vzdělávání. Pomocí …

AI konference na GASOŠ Rokycany

AI konference na GASOŠ Rokycany AI KONFERENCE – “ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ KAMENY PRO UMĚLÉ INTELIGENCE PRO KOMPEXNÍ VZDĚLÁNÍ” NA GASOŠ ROKYCANY Využití AI …

Zakončení Space4Talents – Projekty talentů za rok 2023 Space4Talents Show – přehlídka nejlepších studenstkých projektů v oblasti udržitelného rozvoje a inovací. Prezentace …